Aleksandra Jarosz Laszlo | Changing Geographies

5.5 – 12.8 2018

Genomskinlighet är en viktig teknik i Aleksandras arbete där grafit kombineras med måleri i olja och akryl. Hon börjar genom att samla in historiskt material om en plats eller en person. Utgångspunkten ligger alltid i den moderna berättelsen eller platsen som hon besöker. Hon rekonstruerar historien för att samla olika röster som vittnen. Platser hon återskapar i sitt måleri är fyllda med lager av dessa tysta hyresgäster. Hon vill ge dem utrymme att på nytt berätta historier som vi glömde eller aldrig fick höra förut, för att kunna se dem från ett annat perspektiv, kopplat till nutiden.

Det krävs nya narrativ för att bryta och ändra på förhållanden till oss själva och vår gemensamma historia. Är kulturarvet bara fastställt inom en viss tid eller kan det växa fritt med tiden?

Aleksandra Jarosz Laszlo är född i Katowice, Polen, och numera verksam i Falun. Hon utbildade sig på Central Saint Martins i London där hon tog sin kandidatexamen i konst. Hon har en Master i Fri Konst från Konstfack och en Master i Film- och TV produktion från Krzysztof Kieślowskis Faculty of Radio and Television, University of Silesia i Katowice.

Programpunkter

Tisdag 15 maj | Kl.18.00
Kvällsvisning. Visning av utställningen.

Tisdag 22 maj | Kl.12.00
Lunchvisning. Visning av utställningen.

Tisdag 29 maj | Kl.13.30
Barnvagnsvisning – en visning som tål joller och skrik.

Bild: No one belongs here more then you, 150x110cm, 150×110 cm, olja, akryl, grafit på linneduk, 2017, detalj.